Gode sikre alternativer

Trojansk hest når du vil beskytte dine data

De fleste jeg taler med, vil gerne sikre sine data bedre, men samtidig bruger de programmer og websites, der reelt følger og gemme data omkring dem. Jeg har samlet nogle få væsentlige her, som ikke følger din færden eller deler dine informationer med andre.

Man kan begrænse sporing af sin færden ved at undlade at besøge sider som Facebook, Instagram, Google, Amazon osv. Eller bruge en browser, der ikke tillader at data kan følges.

En række af de ting, vi benytter hver dag, kan være medvirkende til at følge vores færden og kikke med over vores skuldre. Jeg har fundet nogle alternativer til nogle af de mere populære apps og online løsninger, som tilbyder dig en mere sikker, mindre reklamebaseret og bedre databeskyttende service.

Gmail / Hotmail / Live / Yahoo

Lad os bare starte med en af de mest populære gratis mail, som benyttes af et meget stort antal.
Samme med Gmail bør man også liste Hotmail, Live, Yahoo og en stribe andre “gratis” mail.
Specielt Googles Gmail er kendt for at dele informationer omkring indholdet med Google i relation til reklamer. Jo, Google lover, at de ikke læser dine mail, men de kikker alligevel med i forhold til at målrette reklamer baseret på indholdet af dine mail. De andre kikker måske ikke helt så meget i dit indhold, men de sælger stadig reklame baseret på dine data.

Alternativet: Tutanota.com

Et mailprogram, der kan sikre dine mail og adgangen for andre til dine mail. Tutanota er placeret i Berlin og er et fuldt mailprogram med kontaktbog og kalender.
Du kan ikke bruge Outlook eller andet mailprogram, men skal bruge deres, det findes til pc, Linux, Mac, iOS og Android. Alle mails opbevares krypteret hos dem og de kan ikke få adgang til mailen, selv om de skulle blive bedt om det.
Du kan sende almindelige mail og end-to-end-krypterede mail. 
Den findes både i en gratis version og en abonnementsløsning (dit eget domæne).

Der er andre tilsvarende sikre mailløsninger som f.eks. ProtonMail.com.

Google Drive / Dropbox / OneDrive

Cloud hosting eller at gemme sine filer i skyen, er blevet en kæmpe forretning de seneste år. Det gælder både for dine personlige filer og virksomhedens filer.
Jeg benytter selv OneDrive til arbejdsfiler og anbefaler gerne denne løsning - også over Google Drive og Dropbox, som jeg ikke mener har samme kvaliteter. Samtidig er OneDrive en billig løsning, når købt sammen med Office-pakken.

Alternativet: Tresorit

De tilbyder de samme funktioner som de øvrige cloud-løsninger, men de tager udgangspunkt i sikkerheden. Det betyder en række ting kan sikres på en bedre måde.
Som en af de eneste, er alle data krypteret på deres løsning - det vil sige, de som firma ikke kan se filerne.
Du kan dele filer med andre, hvor det igen er muligt at sætte beskyttelse op i form af kryptering, udløb af links med mere. Firmaet er placeret i Schweiz, og derfor omfattet af de europæiske GDPR-regler, hvilket gør den mere interessant for alle europæiske virksomheder. 

Google Search

Når du søger på Google, har du inviteret dem med på en kikker. Det kan du undgå ved at benytter en af flere søgemaskiner, der lover ikke at følge med og bruge den viden til at sælge reklameplads.

Alternativerne: DuckDuckGo og Qwant (fransk)

To af mine foretrukne. DuckDuckGo er standardsøgemaskinen i mine browser på både mobile og pc. Den kan jeg stærkt anbefale.
Qwant er måske ikke helt dækkende endnu, men jeg er sikker på det kommer og i daglig brug fungere den rigtig god. Begge har fokus på at holde dig anonym.

Google Chrome

Verdens mest benyttede browser. Og med den har du Google med hele vejen rundt på nettet.
I øjeblikket får Microsoft Edge meget opmærksomhed - den er bygget på samme kilde og hvor Microsoft siger, der vil beskytte brugerne bedre end Google. Jeg er måske ikke helt overbevist om, at Microsoft er så meget bedre end Google, men de har i det mindste en væsentlig mindre reklameindtægt.

Alternativerne: Firefox (måske: Brave)

Fordi Google er så store, er der nogen, der gerne vil beholde samme brugerfladen. Det kan du med Edge, Brave og Opera, der er bygget på samme kilde som Google Chrome.
Firefox er en af de få "ægte" frie browsere, fordi den udvikles af dem selv og med sikkerheden sat højt.

Har du fået modet på at prøve en god browser, kan du rolig kaste dig ud i det. Firefox er meget let at komme i gang med - og giver dig på nogle punkter faktisk bedre muligheder, end du måske har i dag - f.eks. har de udviklet et værkstøj, der kan forhindre Facebook i at følge dig online.

Andre muligheder

Hver gang du bruger en gratis ydelse eller produkt, skal du tænke på, hvem der betaler virksomheden og hvorfor. Der findes alternativer til alt i dag, hvis man gerne vil undgå de helt store. Facebook, Amazon, Google, Microsoft og mange andre kan udfordres - med nogle ting, giver det rigtig god mening.

God fornøjelse.